Fortuna Sittard verliest laatste thuisduel van Feyenoord

Fortuna Sittard heeft het eerste seizoen in de Eredivisie na 16 jaar afwezigheid vanavond thuis tegen Feyenoord afgesloten met een 1-4 nederlaag.

Bij Fortuna Sittard maakte de centrale verdediger Anthony Syhre zijn debuut. Daar kwam de in de winterstop aangetrokken speler, die het verlies van de ernstig geblesseerde Wessel Dammers moest helpen opvangen, niet eerder aan toe omdat hij nog voor de eerste wedstrijd na de winterstop zelf ook een fikse blessure opliep.

Voor beide teams stond er niets anders meer op het spel dan de eer. En die werd door beide elftallen serieus genomen.

Fortuna Sittard begon goed aan de eerste helft, maar Feyenoord was in de beginfase de bovenliggende partij. Orkun Kökcü mocht in de 6e minuut van afstand uithalen. Koselev had daar, wellicht mede gehinderd door de laagstaande zon, geen weerwoord op.: 0-1.

Gaandeweg de eerste helft trok Fortuna het initiatief meer en meer naar zich toe en dat resulteerde in een aantal spannende momenten in het vijandelijke doelgebied. Fortuna kreeg in de eerste helft 7 hoekschoppen en een aantal vrije trappen. Jorrit Smeets scoorde in de laatste minuut van de eerste helft de dik verdiende gelijkmaker door de bal van buiten het strafschopgebied onhoudbaar in de kruising te schieten.

In de tweede helft waren er in de beginfase goede kansen aan beide zijden. De beste mogelijkheid was er voor Semedo, maar hij schoot van dichtbij op doelman Kenneth Vermeer.

De tweede helft was boeiend tot het moment dat scheidsrechter Gözübüyük besloot om de VAR te raadplegen na protesten van de kant van Feyenoord over een tot corner verwerkte aanval. Daarbij bleek Heerings een overtreding te hebben begaan. De toegekende hoekschop werd daarop omgezet in een penalty en Kai Heerings mocht in de 68e minuut met rood de kleedkamer opzoeken.

Doelman Koselev stopte de door Berghuis ingeschoten penalty (69’), maar de eerstvolgende aanval van Feyenoord leverde de Rotterdammers binnen een minuut alsnog een treffer op van Jørgensen (’70). Negen minuten later was de wedstrijd gespeeld met de 1-3 van opnieuw Jørgensen (79’). De 1-4 van Berghuis in de laatste minuut van de wedstrijd was er alleen nog voor de statistiek.

Het 12.000 man sterke publiek zag 70 minuten lang een leuke wedstrijd, waarin beide ploegen niet voor elkaar onder deden en waarin Fortuna Sittard lange tijd uitstekend speelde. Wat dat betreft had de thuisploeg meer verdiend. Maar na de rode kaart voor Kai Heerings had Feyenoord nog maar weinig problemen met de thuisploeg.

Na afloop van de wedstrijd namen Fortuna Sittard en het publiek afscheid van coach René Eijer en van teammanager Sjra Philippen.

Opstelling Fortuna Sittard: Alexei Koselev, Calvin Mac-Intosch, Anthoy Syhre, Kai Heerings, Michael Pinto, Andrija Balic (58′ Lars Hutten), Jorrit Smeets, José Rodríguez, Mark Diemers, Andrija Novakovich (74′ Ahmed El Messaoudi) en Lisandro Semedo (80’ Finn Stokkers).

De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Gözübüyük. Hij trok rood voor Kai Heerings van Fortuna Sittard en geel voor Botteghin van Feyenoord.

De spelers van Fortuna Sittard kunnen binnenkort aan hun vakantie beginnen. De BVO mag flink aan de bak om te zorgen voor de nodige versterkingen en een nieuwe coach en teammanager voor het seizoen 2019-2020.

Dossier: Fortuna Sittard