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QUESTION: The new version of the Offer to Purchase and Contract (Standard Form 2-T) has a revised version of 

paragraph 7(c). Like the old version, sellers must represent, to the best of their knowledge, whether there are any Proposed 

Special Assessments, and warrant whether there are any Confirmed Special Assessments. And like the old version, sellers 

must identify all such assessments. However, the revised form has some new check boxes that will make clear what is 

being represented and warranted. That seems like a great idea but, as a buyer’s agent, how do I know which boxes to 

check, and what information to fill in, when I prepare an offer for one of my buyer-clients? Sellers may choose not to list 

assessments in the Residential Property Disclosure Statement, and our MLS does not include a field for assessments to be 

listed. If we don’t have any information about assessments, should we just leave all of the check boxes unchecked and let 

the seller fill in the appropriate ones?   

ANSWER: While leaving the check boxes unchecked is a permissible option, we believe the better option is for buyer 

agents to request the required information from the listing agent, and then check the appropriate boxes before submitting 

the offer.  

As noted above, the inclusion of a seller representation and warranty about assessments is not new and neither are the 

other seller representations in paragraph 7. Often, those representations relate to matters that neither the buyer nor the 

buyer’s agent know. That fact should not stop buyer agents from completing paragraph 7 to the best of their knowledge. 

If the seller has completed a Residential Property and Owners’ Association Disclosure Statement, that document may 

include information regarding assessments. Paragraph 28 asks about proposed assessments and paragraph 35 asks about 

approved special assessments that are payable to an association. However, if seller has checked the “No Representation” 

boxes in response to both inquiries, that form will not be of assistance.  

Another source of information is the listing agent. The Exclusive Right to Sell Listing Agreement (Standard Form 101) 

includes a “Seller Representations” section (paragraph 12) that asks about the existence of Proposed or Confirmed Special 

Assessments. If the listing agent used that form, and required the seller to complete it properly, the listing agent will have 

information regarding assessments. Buyer agents are encouraged to contact listing agents about assessments before 

completing paragraph 7(c). 

Where communication with the listing agent is not possible prior to submitting an offer, the next best option is to assume 

that there are no assessments and check the two “are not” boxes. In the old version of Form 2-T, there was a presumption 

that there were no Proposed or Confirmed Special Assessments unless listed in the blank spaces; checking the “are not” 

boxes in the new version isn’t really any different. If a buyer agent chooses this alternative, the agent should confirm 

whether those representations are subsequently modified by the seller. If so, that would be considered a counter-offer. The 

buyer would then have to initial any such modifications in order to create an enforceable contract. 

NC REALTORS® provides articles on legal topics as a member service.  They are general statements of applicable legal 

and ethical principles for member education only.  They do not constitute legal advice.  The services of a private attorney 

should be sought for legal advice. 
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